Ervaren in plaats van blijven ‘praten over’

Geen woorden maar paarden

Ervaren in plaats van blijven ‘praten over’:

Geen woorden maar paarden

Keulseweg

Paardencoaching is coaching voor mensen met een mentale (zorg)vraag waarbij het paard wordt ingezet als ‘spiegel’. Het is een ervarings -en oplossingsgerichte methode om jou te laten ervaren en te profiteren van de feedback die het paard geeft. 

Paarden zijn gevoels- en kuddedieren. Ze leven in het moment en denken niet aan gisteren en niet aan morgen. In het ‘hier en nu’ reageren ze op elkaar en hun omgeving. Zo doen zij dit in een sessie ook bij jouw omdat je een onderdeel wordt van hun kudde. Paarden zijn uiterst gevoelig voor het gedrag van ‘de ander’ en reageren hierop. Ze zijn experts in het lezen van lichaamstaal en reageren op jou gedrag, emoties en gevoelens. Een paard reageert altijd en direct op wat in een sessie met jou gebeurt. Dit maakt hen zo geschikt om jou inzicht te geven waar het blokkeert. 

De aanwezigheid van het paard biedt jouw emotionele en fysieke veiligheid waardoor het makkelijker is om je open te stellen voor zelfonderzoek. Paarden zijn vergevingsgezind en zullen je steeds zonder oordeel tegemoet treden.

Paardencoaching is een ervarings -en oplossingsgerichte coachingsmethode bij klachten als onrust, stress, PTSS, angst of woede
Paardencoaching is een ervarings -en oplossingsgerichte coachingsmethode bij klachten als onrust, stress, PTSS, angst of woede

Hoe kun je mij helpen?

Tijdens coaching met paarden krijg je de mogelijkheid om tot de ervaring te komen die je vaak in een andere setting nauwelijks tot niet krijgt.

De focus ligt in onze maatschappij vooral op ons denken (in ons hoofd), wat we voelen in ons lijf is onbelangrijk en wordt zelfs vergeten. We zijn gejaagd, ervaren veel stress en wanneer er ook nog vervelende gebeurtenissen plaatsvinden kan ons leven overhoop gehaald worden. Dit maakt dat velen gaan ‘leven’ in hun hoofd, de rest van ons lijf besteden we geen aandacht aan. Door de disbalans tussen hoofd en lijf ontstaat er een ontregeld systeem en door deze ontregeling kunnen klachten ontstaan, zowel psychisch als lichamelijk en vaak in combinatie.

Door de ervaring in een coachsessie komen we vanzelf bij het voelen en kunnen we de informatie die we uit ons hoofd niet krijgen, vinden, waardoor we onszelf beter kunnen reguleren en de balans tussen hoofd en lijf kunnen herstellen. Tijdens reflectiemomenten helpt ik jouw om de ervaring met het paard bewust te krijgen en je oplossing te vinden. Hierdoor kun je tot inzichten, emoties, gevoelens en lichaamssensaties komen die eerst onbewust waren, maar noodzakelijk zijn voor je herstel.

Werken met het Zenuwstelsel:

In de sessies werk ik met verschillende methodieken waaronder ons Autonome Zenuwstelsel. 

Het Autonome Zenuwstelsel is ons onbewuste zenuwstelsel dat o.a. onze ademhaling, hartslag, spijsvertering en onze spieren beïnvloed. 

Het reageert automatisch als een soort alarmsysteem zonder dat we hierbij nadenken en het is de hele dag op zoek naar veiligheid. Wanneer er gevaar dreigt geeft het een automatische reactie en handelt door te vechten, vluchten of te bevriezen. Wanneer het gevaar uitblijft of is geweken keert het systeem vanzelf terug naar zijn veilige staat. Maar wat nu als je alarmsysteem van slag raakt door een vervelende gebeurtenis (overlijden, ruzie, hoge werkdruk, ongelukken, operaties, ziektes, geweld, misbruik enz.) en ondanks dat het gevaar is geweken, jij in een veilige situatie bent, maar toch bang of gespannen blijft en stress ervaart?

In alle sessies werk ik met ons aangeboren systeem en gaan we ervoor zorgen dat het naar behoren functioneert, zodat je jezelf beter maakt en houdt.

Metaforen:

Souls Choice Coaching werkt met metaforen. Door de ervaring en activiteiten met paarden ontstaan metaforen. Deze metaforen maken inzichtelijk wat er tijdens een sessie gebeurt, dit vertaalt zich naar het dagelijkse leven ofwel zoals je in een sessie handelt tijdens een activiteit, zo handel je ook in je dagelijkse leven. Dit maakt dat je je bewust wordt en dat wat je geleerd hebt, kan gaan toepassen in je eigen leven.

Ook zonder ervaring is deze vorm van coaching mogelijk

Ervaring in de omgang met paarden is niet nodig. Alle activiteiten vinden naast het paard plaats, nooit op het paard. 

Heb je angst voor paarden? Ook dan is deze vorm van coaching mogelijk. Check hiervoor ‘Behind the wire’.

De coach ondersteunt je in jouw proces en de sessie wordt steeds opnieuw afgestemd op jouw tempo.

Aangesloten bij KREACT

Hoe ervaren anderen werken met mij?

Maarten
Maarten
Lees verder
In mijn optiek een hele fijne en rustgevende wijze van therapie. Heel anders dan de gebruikelijke therapievorm waarbij je enkel in gesprek bent met je therapeut. Ik heb de therapie waarbij gespreken gepaard gaan met de omgang met het paard als zeer prettig ervaren. Met name ook omdat ik zelf een groot dierenliefhebber ben. De paarden laten je echt zien wat zij voelen, en zelfs op momenten zien wat je uitspreekt in een gesprek. Heel bijzonder om mee te maken. Ik heb deze vorm van therapie/coaching twee keer mogen ondervinden, waarbij het mij zowel tijdens als na de sessies veel heeft gebracht. Door het uitvoeren van bepaalde oefeningen met de paarden en hier achteraf met Meike over in gesprek te gaan, kom je veel over jezelf te weten. Je gaat echt nadenken over je handelen en de wijze waarop het paard op je reageert, wat resulteert in een stuk bewustwording en dichter tot jezelf komen. Het heeft mij geholpen met stappen te nemen en keuzes te maken. Maar vooral ook goed te kijken naar mijzelf als persoon, en wat ik zelf nodig heb en wat mij gelukkig maakt. Ik wil Meike voor deze twee sessies dan ook heel erg bedanken voor haar hulp, en de prettige gesprekken. Zou ik ooit weer behoefte hebben aan coaching zou ik zonder meer weer voor deze methode bij Meike kiezen.

De oplossing zit in jou!

Wil jij samen met ons aan de slag?

Wil jij de regie over je leven terugpakken en een coachingstraject starten? Heb je een andere vraag of wil je meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.